Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes tècnics de Barcelona, gener-febrer del 2006

ORIOL RIUS

Aquesta exposició culmina un conjunt de treballs en torn a 'els murs' que aixequem per protegir-nos de l'altre, del que ens és o volem estrany, d'aquells amb qui no volem participar la nostra riquesa i el nostre benestar. O per protegir els fruits de l'expoli i la dominació, la pretesa superioritat de raça i religió, o simplement per protegir-nos de les nostres pròpies pors.

Tot va començar quan vaig veure la fotografia d'aquestes nenes d'Abu-dis, maldant per anar a l'escola, travessant una escletxa del mur que encercla Palestina:

A partir d'aquí vaig anar desenvolupant els diferents treballs sobre El mur que podeu consultar en aquest lloc web: l'exposició El Mur, a Montcada, l'obra Trenquem els murs, a l'Ermita de Reixac, el lloc break down the walls i l'exposició Trenquem els murs a la sala A Punt de Badalona, entre altres.

En aquesta exposició El Mur-Utopia d'espins, la segona que tinc el plaer de mostrar en el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, presento dues instal·lacions al·lusives a el mur:

Mig barrant l'entrada, ens interpel·len uns grans blocs mig enderrocats, semblants als del mur d'Israel que encercla Palestina. Semblants, per tant, també, als de l'escultura Trenquem els murs.

 
utopia d'espins
  Break down-entrada expo   Conjunt exposició   Mur-Wall   Detall obres   Power point  
 
En superar la barrera dels blocs anem descobrint la segona instal·lació, una gran corba d'espins que serpenteja suspesa del sostre, il·luminada per un focus-spot que projecta una ombra inesperada sobre un mur: la corba sinusoidal projecta alhora un cercle i un quadrat, com volent denotar que la utopia d'abatre els filats d'espins i els murs encara és possible.

Presento així mateix diverses obres noves que giren en torn a El mur. Vull destacar Mur/Wall perquè resumeix en gran manera els neguits que impulsen el meu treball. Finalment, l'exposició es completa amb una projecció d'imatges i text sobre els murs de Palestina i Berlín i Califòrnia i... ...els que aixequem dins del nostre cap.