Sala L'AUDITORI - Montcada i Reixac-Barcelona
abril 2004

a inici
 
 
 
ORIOL RIUS - Barcelona
 
     

Aquesta exposició gira entorn a l'obra El Mur, també titulada Utopia II, de la qual presento una maqueta en power point, sota aquestes línies.

clicar per a power point
Aquesta escultura és una variant molt diferenciada d'Utopia I, del Parc de la Vila d'Esparreguera, però comparteix amb aquesta l'efecte de la perspectiva que ens fa la impressió d'assolir la utòpica quadratura del cercle.

El Mur vol ser un homenatge a tots els que pateixen i han patit la brutalitat d'un mur que els sega la vida quotidiana, els separa de la família i dels amics i parteix en dos o més trossos la seva terra, com ara a Palestina, com les alemanyes de la quasi eterna postguerra (vegeu el meu lloc web breakdownthewalls.net).

El Mur també representa les tanques que protegeixen els barris d'élite del Brasil i de Xile... i també de casa nostra.

El Mur és, alhora, però, una reflexió que va més enllà dels obstacles creats per l'home. De fa molts anys m'obsessiona una imatge d'Albert Camus que veia-imaginava l'home enfrontat davant d'un mur, incapaç d'anar més enllà ni de conèixer què hi ha.
   

En aquesta exposició presento altres obres-maquetes entorn d'El mur. Algunes són una reflexió sobre l'incapacitat de coneixement de nosaltres els humans, que ens ha portat a convertir en déus la nostra ignorància i les nostres pors.

En aquestes petites obres, els murs i els déus trontollen i es desplomen. La piràmide de la lluna s'ensorra i els lars que presidien les nostres llars, com ara ho fan imatges de sants i verges, s'uneixen al lent ocàs dels déus.

   
a inici