NOTA DE PREMSA


Oriol Rius i Camps, "DE BRAU I DE FALÇ" - Homenatge a l'11 de setembre

Escultura suspesa de la volta de la Llibreria del Raval
De l'11 de setembre del 1999 al 23 d'abril del 2000


"De brau i de falç" és com l'estela que deixa un pensament. No neix d'una reivindicació, sinó d'un sentiment amalgàmic, teixit d'amors i desamors, acords i repressions, sintonies i incomprensions, entre els distints pobles de la pell de brau, on el nostre petit-gran triangle podria encaixar però desencaixa. O és la resta de la pell qui desencaixa. O un i altre hauran d'encaixar dintre d'un puzzle més gran...

ORIOL RIUS no és massa amant dels corrents que es plantegen l'art com una reivindicació o una pretesa revulsió, com si els artistes haguessin de ser els gurus o profetes del nostre temps. Amb aquesta obra, constituïda per una tela roja de gran dimensió, només preten això: donar cos a un pensament. Crear un objecte per a ser contemplat, per a suscitar o ressuscitar pensaments i emocions, arreconats, potser, a les golfes de la testa.

Aquesta obra enllaça amb la proposta presentada recentment a Can Siteré ("L'oculta rebel.lia del triangle escalé"), i a la Galeria Àmbit (De Triangles i Genis), on l'autor fa seves les particulars característiques d'aquest triangle: la ruptura de tota simetria, l'inconformisme i la contestació de les seves estructures envers les geometries equilibrades, ben assentades, tan estimades pels poders constituïts.

És en el marc d'aquesta reflexió com ORIOL RIUS conceb i ens presenta una Catalunya escalena, indòcil i poc domable. O la voldria així, oberta, assimètrica, compartint amb la pell de brau un roig encès, tan generós com rebel.

Completen l'obra quatre falç estilitzades, talment un eco del que foren. Eco no sols del 'bon cop de falç', sinó també del desencís i de les contradiccions, amors i desamors, altra vegada, lligades a aquest símbol ancestral de rebel.lia, al qual, malgrat tot, encara resta força corda.

LLOC: Llibreria del Raval, carrer Elisabets 6, Barcelona (entre la Rambla i el MACBA).

CONTACTE amb l'artista: 93 2254037, 934648000. C. Ferrocarril 3, 08005 Barcelona.