ORIOL RIUS, escultor, ANTONI POCH i XAVIER NIETO, arquitectes

clicar per a power point
situació
alçat
plantes

Aquesta proposta d'equipament per a ESPAI-FLAMENCO ha estat presentada al Co.legi d'Aparelladors de Barcelona el 26 de novembre del 2003, en el marc del IV Simposi sobre al Futur de l'Espai Públic-SIFFACUS. Ha estat elaborada per O. Rius i els arquitectes A. Poch i X. Nieto, a partir d'una idea del primer.

L'aposta per la forma i les línies estructurals d'un ou ajaçat que caracteritza aquesta proposta d'espai-flamenco per al Parc del Besòs de Sant Adrià neix arran d'una primera aproximació consistent en un espai en planta circular definit per una cúpula aplanada.

Gairebé de sobte, just iniciar aquest treball a sis mans, va sorgir la pregunta de per què no la forma i per tant tota l'estructura de línies de resistència i de força inherents a aquest petit ens, l'ou, orgànic i inorgànic alhora, presència i virtualitat, prodigiosament robust i estàtic pel que fa a la seva estructura externa, meravellosament dinàmic i generatriu pel que fa al seu microcosmos interior!

Això no obstant, jo mai no hagués beneït tan espontàniament aquesta idea de l'ou, si no m'hagués vingut al pensament aquella imatge d'un ou penjant d'una immensa petxina sobre el cap de la madonna amb l'infant, de Piero della Francesca. Un símbol de la creació i de la divinitat que jo tradueixo com la força creativa i la divinitat soterrada que portem a dintre, si és que hi ha un "dintre", un lloc interior, fons, "hondo". Que només pot descobrir el cant, més enllà dels dogmes tonals i atonals, més enllà de modes i creences.


Podeu consultar els dos escrits presentats al Simposi: UNA FORMA GENERATRIU I LA REBEL·LIA D'UN PUNY ALÇAT PER A UN ESPAI-FLAMENCO, d'O.Rius, i ESPAI-FLAMENCO (O L'OU DE MIRÓ). MEMÒRIA , de X. Nieto.

a inici