L'Estel de la Marina és una obra en ferro cor-ten i formigó de vuit metres d'alçada, situada davant l'edifici de capitania del port de Badalona.

Els tres grans tubs d'acer que caracteritzen l'escultura, el gran cub inclinat també d'acer que els serveix de base i la munió de prismes de formigó que l'envolten venen a suggerir els pals d'un llagut de vela llatina estavellat contra els esculls, que encara s'alça dret i altiu per dibuixar amb la seva ombra la forma d'un estel.

L'obra ha estat concebuda de forma que en el solstici d'estiu a les 12 h del migdia hora solar l'ombra projectada pels pals dibuixa l'estel que constitueix el logotip de Marina Badalona SA que té càrrec del port. Aquest resultat és observable amb major o menor grau durant un mes i mig abans i després del solstici.

L'escultura és un treball a Els autorssis mans. Parteix d'una primera proposta dels enginyers Manel Espejo i Ivan Lago, que vista a vol d'ocell, dibuixava l'estel del logotip. M'invitaren a col·laborar-hi i vaig proposar de modificar alguns aspectes, afegir-hi els daus de formigó i orientar els pals i el conjunt per tal de dibuixar l'estel de la Marina amb les seves ombres.
Als esculls encallat,
el llagut desarborat,
esquinçada la vela llatina,
encara s'alça altiu.
De pal i antena l'ombra,
just al llindar de l'estiu,
quan l'astre menys declina,
sobre la coberta descriu:
l'Estel de la Marina.

O.R. Badalona, 2005

Estel de la Marina
Detalls Estel de la Marina
Buscant l'ombra
Maqueta constructiva
Espejo-Lago-Rius
 
 
ORIOL RIUS

Port esportiu i pesquer de Badalona, maig del 2005
     
   
       
  A inici