MARS IMAGINARIS - Hospital del Mar, Barcelona, març de 1996

Oct. 1996 - Can Felipa, Barcelona

De l'Orgue per a tramuntana
als Mars imaginaris

Aquest títol volia expressar una fugida en front d'unes pautes uniformadores i sovint excloents que s'imposaven arreu subliminalment des de les capitals de l'aldea global de l'art.

Em sentia com un soldat que, aterrit per les bombes, només sap d'on fuig: d'una absurda internacionalitat de l'art. Buscava això: una via pròpia, arrelada en aquesta ciutat meva provinciana, terra de bàrbars, en els confins de l'Imperi. Buscava això: territorialitzar l'art. En el lloc i la matèria.

Lluny de Nova York venia a ser, doncs, una continuació de les inquietuds de Mars Imaginaris, i presentava a través de les sis sales de Can Felipa un ampli recull del treball meu fins aleshores.

A Can Felipa vaig presentar, també, unes figures petites en fang, registre que de moment a penes he continuat treballant, però que m'encanta per la immediatesa del tacte amb el material. Després he tingut una sensació semblant en treballar el plom a cops de martell.

Tres anys després de presentar la maqueta d'Orgue per a Tramuntana a l'Ateneu Barcelonès, vaig tenir un somni. Un mar convuls s es fendia com una immensa cortina, esqueixat per dues grans escletxes de sofre i de foc. Se m'apareixien les pors del mar, quan el mires de fosc a la nit, i sents la remor sorda que va i ve del teu endintre. Eren les pors interiors que creia haver conjurat amb el crit planyent dels tubs de l'orgue, i que ara tornaven a ressorgir a través de grans teles amb ecos de Poe, Eliot y Valéry, de Géricault i de Turner.

Eren les pors d'endinsar-me cada vegada més en el món convuls de l'art, d'enfilar-me al tren de la modernitat i la contemporaneïtat sense perdre les arrels del meu jo i de la meva terra, d'intentar abraçar l'avantguarda sense subjugar-me als nous academicismes d'un pretès art internacional.

La convulsió dels meus mars reflectia la inflexió dels meus treballs, talment qui muda la pell, i un escorament cap a l'escultura (la primera versió d'Utopia), sense renunciar però a endinsar-me amb els pinzells en els pous negres dels ulls i en les escletxes que solquen els rostres de les meves, sovint convulses, figures.

ORGUE PER A TRAMUNTANA - Ateneu Barcelonès, octubre de 1993

Orgue per a Tramuntana sorgeix com una idea arrauxada, potser encomanat de les ventades delirants de l'Empordà. Però d'una manera més immediata va sorgir en treure l'harmònica per la finestreta del cotxe, corrent per l'autopista. Sonava! També sonarien uns tubs d'orgue impulsats pel vent!

I així vaig construir aquesta maqueta que ara al cap dels anys em pregunto si encara és meva, tan festiva, i potser innocent. Deu ser per això que em continua captivant, malgrat la meva obra s’hagi tornat més adusta.
Clicar per power point Anys més tard de presentar-la en públic i d'enregistrar-la, vaig saber que Salvador Dalí havia tingut una idea semblant, també a l'Empordà. Mai no ho va escriure, ni tan sols esbossar en un paper, però hi ha testimonis que reporten la seva idea. Dalí volia instal·lar un orgue impulsat pel vent al Castell de Quermançó.